Cookies & användningsvillkor
Den här sidan använder cookies för att analysera trafik och skapa en bättre användningsupplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

#2 Gastronomi & sand mellan tårna, 2 dagar

© Foto: Jonathan Strömberg

Det finns alltid spännande matuppplevelser och vackra stränder i Halland, men i skördetid är det nåt extra. Råvaror förvandlas till upplevelser du inte vill missa, och havet är fortfarande varmt nog för ett dopp.

Dag 1, ankomst

Starta helgen med tidig lunch i Falkenberg på Rådhustorget No:1a, en stor gastrobar i en liten (snygg) lokal. Kaffe och vackra + goda bakverk efteråt på Borgmästargården inte långt därifrån. Dra sedan ut mot gamla badpärlan Olofsbo norr om Falkenberg och Flip Flop Beach Bar & Rooms som ligger uppkrupet i sanddynerna. 16 rum och bar med karibisk atmosfär.

Nyfiken på fler boenden i Falkenberg? Klicka här!

Spendera eftermiddagen antingen med lugn promenad i havskanten, eller boka in en ridtur vid havet med Olofsbo islandshästar. Lilla havsrundan tar 1,5-2 timmar och bjuder på tölt, skritt och många instamoments.

© Foto: Borgmästargården
På Borgmästargården kombineras traditionellt hantverk med nytänkande.

På kvällen beger ni er till Skrea backe i Falkenberg där två härliga ställen finns att välja på. Skrea Matbruk är ett italienskt vardagsrum placerat i en svensk stenlada och här får du hemvevad pasta på halländska, oftast med lokala och ekologiska råvaror. Stor matglädje, mycket smak! Alternativ två på backen är Prostens pizza i prästgårdens rödmålade bagarstuga. Här du får handplockade godsaker, massa smårätter och rustika pizzor i romersk stil. Både matbruket och pizzerian anordnar kurser med mera, kolla in det.

Skulle ni hellre vilja prova på ett nordiskt kök med lokala råvaror, ta er till södra Varberg och Spiseriet. Också i en vacker lada, men med annan karaktär på mat och dryck! Andra gastronomiska matupplevelser är Cosa Table i Kungsbacka, restaurang Äng i Varberg och Köket i Falkenberg.

Nyfiken på White Guide-restauranger i Halland? Klicka här!

Har ni tur är Re:restaurant öppet när ni åker hemåt mot Olofsbo igen. Beläget på strandängarna i Glommen ligger den nya restaurangen och caféet som är byggd enbart av skrot och skräp. Dubbelkolla gärna öppettiderna.

© Alexander Hall
Slå dig ner i Hallands mest italienska vardagsrum på Skrea Matbruk och smaka på utsökt pasta på halländska.

Dag 2

Efter god frukost och en promenad på stranden, luncha på omtalade Lilla Napoli i Falkenberg. Om du inte visste att Lilla Napoli är en av Sveriges bästa pizzerior hade du antagligen kört förbi. Byggnaden är anspråkslös och fungerade tidigare som bensinmack. Men innanför de medfarna väggarna serveras äkta napolitansk pizza. Här är det enkelt, opretentiöst och avskalat - men råvarorna, hantverket och pizzan tas på största allvar.

Avsluta med fantastiskt kaffe hos kaffenördarna i den blå Mercedesbussen från 1972 på Swerl Coffee Club eller med en mysig fika i Solhagas trädgård innan ni kör inom ett par gårdsbutiker på hemvägen för att få med er de bästa ätbara minnena från Halland. Tips! Med Skördetid i Halland kan du sätta ihop din egen roadtrip till gårdsbutiker och matställen, eller hitta kurser, matvandringar, matfester med mera. Matupplevelser för alla sinnen, helt enkelt. Hitta dem på Skördetid i Hallands hemsida.

© Alexander Hall
Swerl Coffee Club gör ingen kaffenörd besviken.

Tips! Vill ni lyxa till det lite extra? Förläng er weekend från 2 till 3 dagar, dra till skogs och spendera resten av helgen på Stedsans in the Woods i Hylte. Mitt ute i djupaste hallandsskogen lagas maten över öppen eld och du bor i beduintält eller trähyttor vid sjön. Stedsans låg tidigare på ett tak i Köpenhamn, men nu har de alltså flyttat till Hyltebruk och erbjuder en gastronomisk helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Nyfiken på andra boenden i Hylte? Klicka här!

© Skovdal Nordic
Skogsrestaurangen Stedsans in the Woods bjuder på en helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Fler weekend highlights